Фото и рецепт: Александра Илиќ

Потребни состојки:

400 цветови
2 литри вода
2 кг шеќер
2 лимони

Постапка:

Глуварчињата наберете ги напролет кога се во полн цвет, најдобро на пладне.

Исперете ги во неколку води, па ставете ги во шерпа и налејте ги со две литри вода.

Ставете на оган да зоврие, па потоа намалете на умерен оган и продолжете со варење околу еден час.

Тргнете од оган и оставете да излади околу еден час, па процедете.

Во добиениот сок ставете 2 кг шеќер и сок од два исцедени лимони. Кога ќе проврие на тивко варете два часа.

Складирајте во тегли, а во секоја тегла за вкус можете да ставите неколку трклаца лимон.

Се користи како лек за црн дроб, белодробни заболувања и други болести, по една лажица двпти на ден, наутро и навечер на празен стомак.

Наместо шеќер можете да користите мед или друг засладувач по ваш избор.

Фото и рецепт: Александра Илиќ