Ова навистина мора да го пробате!!! И тоа е се’ што ќе ви кажам…

Потребни состојки:

100 г суви сливи

100 г суви кајсии

100 г цели ореви

100 г цели лешници

1 голема лажица суво грозје натопено во рум

1 голема лажица какао

1 мала лажичка цимет

200 г шеќер (или стевија по вкус)

250 г меко брашно

5 киселкасти јаболка (не смеат да бидат благи)

1 прашок за печиво

Постапка:

Во еден голем сад ставете ги сливите, кајсиите, оревите, лешниците и сувото грозје натопено во рум (ништо не треба да се сечка).

Додадете шеќер и цимет, па добро измешајте со рака.

Јаболката изрендајте ги во смесата и повторно промешајте. Додадете брашно помешано со прашок за печиво и какао.

Мешајте со лажица или со рака, ако ви се чини многу меко – додадете уште малку брашно. Смесата треба да може да се става со лажица во калап.

Во правоаголен калап за лебови, претходно намастен со путер и наросен со презла, распоредете ја смесата.

Печете еден час и 30 минути на 160 степени на долната решетка во рерната.