Многу интересна студија спроведоа во Техеранскиот Институт тим од медицински научници. Учесници во истражувањето биле две групи од по 44 жени со вишок телесна тежина.

кумин

Во текот на 3 месеци, двете групи се хранеле по иста шема (1200 калории дневно) со таа разлика што во секојдневното мени на првата група вклучиле една кафена лажица кумин (индиски ким). Овој зачин го додавале во немасен јогурт или во салати.

Резултатот бил импресивен: жените од првата група изгубиле во просек 14% од телесните масти повеќе, од жените во втората група.

Таквиот ефект се објаснува со тоа дека куминот содржи фитостероли кои поседуваат способност за намалување на холестеролот во крвта.

Исто така, овој зачин е богат со калциум, фосфор и железо. Ја стимулира работата на бубрезите и гастроинтестиналниот тракт, зачинот е добар диуретик. А поради подобрувањето и забрзување на липидниот метаболизам во организмот се смета како одлично средство во борбата со вишокот килограми.

Како се консумира:

За подобрување на метаболизмот внесот на куминот треба да биде: 1 лажичка дневно. Додадете го овој зачин во оброците што ги приготвувате: јајца, месо, сирење, а исто така можете да го мешате и со јогуртот и салатите.

Контраиндикации: зголемена киселост во желудник, чир на желудник, гастритис, срцеви заболувања, холелитијаза, дијабетес.

Повеќе за овој зачин и како да го консумирате за да ослабете на најдобар начин, прочитајте ОВДЕ.